Milieudefensie luidt de noodklok: teveel wegwerpdj’s

Geplaatst door

QMusic krijgt een flinke tik op de vingers als het aan Milieudefensie ligt. De berg wegwerpdj’s wordt namelijk veel te groot en vooral QMusic is daar de oorzaak van volgens de organisatie.
“Dat begon toen Iwan Reuvekamp directeur werd en als eerste een flink aantal dj’s de deur uitdeed”, legt woordvoerder Rolf Schipper van Milieudefensie uit. “Mensen als Ruud de Wild, Jeroen van Inkel en Wouter van der Goes werden weggegooid, maar het werd steeds erger. Inmiddels zijn ook Wietze de Jager, Lieke Veld, Thijs Maalderink en andere dj’s ingeruild voor nieuwe producten. Een grote schande, wat moeten die oude dj’s dan doen?”, aldus Schipper.

Merijn Tinga, strijder tegen vervuiling

Maar ook 3FM verdient een stevige reprimande volgens Milieudefensie. “Als je kijkt naar welke dj’s daar de laatste jaren gedumpt zijn, dan zou het niet meer dan logisch zijn als de NPO daar eens op aangesproken wordt.
De afgelopen jaren zijn alleen al Jim Vorwald, Ingrid Perez en Bert van Lent daar bij het grof vuil gezet. Het ergste is dat ze constant vervangen worden door nieuwe presentatoren en dat kan niet meer anno 2018.” 

Ook plastic soup surfer Merijn Tinga komt steeds meer dj’s tegen in zijn strijd tegen afval in het milieu. “Plastic ringen van bierblikjes was al bekend. Maar laatst spoelde er een laysanalbatroskuiken aan dat gestikt was in de praatjes van Michael Blijleven. Dat was een signaal dat het anders moet.” 

Inmiddels melden meerdere milieu-organisaties dat ze zwerfdj’s tegenkomen. Zo is er laatst ruim 125 kilo aan Jasper Leijdens opgevist in de Noordzee en daar zat zijn ego nog niet eens bij. “Talpa Radio doet het eigenlijk zo gek nog niet. Die gooien een hoop dj’s weg, maar hergebruiken ze ook weer. Zo is Gert-Jan van Ackooij dit weekend te horen geweest en ook Albert Jan Sluis, Raoul Schram en Erik Werner zijn daar regelmatig opnieuw gebruikt. Dat zouden meer zenders kunnen doen” zegt Tinga.

538-dj Anoûl Hendriks heeft aangegeven dat hij niet mee gaat vissen naar vervuilende wegwerpdj’s. “Ik heb in 2016 3 dagen op een boot naar plastic gevist en ik heb nu voor de rest van mijn leven”matroos voor plastic vrije zee” in mijn Twitterbio staan, dat lijkt me genoeg.”