Talpa Radio treedt in de voetsporen van SBS, haalt klassiekers van stal

Geplaatst door

In navolging van de Talpa TV-zenders, gaan ook de radiostations van John de Mol oude paradepaardjes van stal halen in de strijd om de adverteerders.

“Lingo en Man Bijt Hond zijn teruggehaald naar TV en dat succes smaakt naar meer”, zegt de Mol hierover. En dus besloot de magnaat ook op de radio een aantal oude successen terug te halen.

Zo gaat Talpa radiostation Veronica terug in de tijd en haalt vergane glorie Giel Beelen naar de ochtend. “Giel is al jaren niet populair meer en dus is dit het goede moment voor een come-back. Niemand heeft naar hem geluisterd sinds 2013, dus kan hij weer met een schone lei beginnen. Als hij in januari 2020 zijn rijbewijs weer terugheeft, gaat hij een ochtendprogramma presenteren met de naam “Weet Je Nog Toen Ik Gepijpt Werd Vroeger, Dat Was Lachen Hé?” 
Giel gaat in het programma ouderwets veel praten en – ondanks zijn zogenaamde liefde voor muziek – amper een plaat draaien.

Veronica gaat ook in de avonduren op de retro tour: DJ Dennis Hoebee gaat luisteraars vragen te stemmen op een plaat, om ze daarna te laten wachten op hun favoriet.
“Ook echt zo’n idee uit 2001, toen luisteraars alleen op de radio hun favoriete plaat konden horen en Spotify en YouTube nog niet bestonden” zegt Hoebee daarover. “Maar we gaan het wel moderniseren. Mensen kunnen nu op Twitter stemmen op hun favoriet, zo heeft dit idee toch een modern randje.” 

Veteraan Rob van Someren (72) gaat de namiddag presenteren op Radio 10, van 16.00 tot 19.00. “Op papier lijkt het geen goed idee, zo’n opgewarmde prak” zegt stationmanager Roland Snoeijer erover, “Rob was namelijk in 1998 al in de middag te horen op 3FM. Maar we denken dat zijn formule met vrouwonvriendelijke testosteronradio en aloude moppen een succes kunnen worden. Terug naar de jaren 90 is nu een populaire trend, daar pikken wij graag een graantje van mee.” 

Radio 10 gaat ook de vroeger zeer succesvolle DJ-toon van stal halen. “Edwin Diergaarde is al een tijd aan het presenteren alsof hij op een kermis staat, op een zeer onnatuurlijke toon. Dat klinkt vooral voor de liefhebbers van jaren 70-radio zeer vertrouwd en dus zetten we dat door. Inmiddels zijn ook Edwin Ouwehand en René Verkerk weer overgestapt op een piratentoon. Heerlijk!” zegt Snoeijer trots.

Tot slot gaat ook Talpa-zender Radio 538 mee met de hype om de luisteraar het “gevoel van vroeger” mee te geven. DJ Ivo van Breukelen is van plan om luisteraars te gaan vragen wat ze aan het doen zijn en om dat door te geven. “Dat is al miljoenen keren gedaan door alle Nederlandse DJ’s en dus geeft dat de luisteraar een vertrouwd gevoel. Bovendien hoef ik dan niets voor te bereiden, ik zeg win-win-situatie,” aldus Van Breukelen.

Volgens geruchten worden nieuwslezer Carmen Verheul (nu nog NPO Radio 2), DJ Jan Willem Roodbeen (tevens NPO Radio 2) en persoonlijkheid Jeroen van Inkel (NPO Radio 5) aangetrokken om de Talpa zenders te laten klinken alsof het weer 1981 is.

Ferry Maat heeft zich ook gemeld bij Talpa en benadrukte dat hij vroeger 400 miljoen luisteraars had en een absoluut gehoor heeft.

“Maar met Ferry gaan we niet in zee”, zegt John. “Je kunt ook overdrijven.”