NPO baas Jurre Bosman actief aan de slag met smart-speakers

Geplaatst door

“We nemen smartspeakers en digitale assistenten heel serieus. Ze gaan zelfs mee op afdelingsuitjes.” Het zijn de woorden van NPO Radio Directeur Jurre Bosman, die dinsdag tijdens het evenement STER Focus 2019 aangaf “actief aan de slag te gaan met smart speakers”. Het Knopje kreeg vandaag een exclusieve demonstratie van alle mogelijkheden in het kloppende hart van de NPO: Het kantoor van Bosman.

“Als publieke omroep moeten we voorop lopen, ook met deze innovatie. Zo eet ik al een tijd niet meer met mijn gezin, maar met Siri. Ze heeft geweldige adviezen over de strategieën die we moeten toepassen op onze publieke radiostations. Maar je kunt ook onwijs met haar lachen. Gisteren vroeg ik haar te beatboxen en wat denk je? Dat deed ze ook nog. Hahahaha!”

Jurre is enthousiast over de mogelijkheden van smartspeakers. “Zo is de naam Sander’s Vriendenteam bedacht door Google Assistant. Die kwam trouwens ook met het idee om Frank van der Lende weer terug te zetten in de dagprogrammering van 3FM. En Corné Klijn is al maanden weg bij Radio 2. Hij is overgenomen door de mannenstem van Siri. Niemand die het verschil hoort!”.

Ook Alexa wordt veelvuldig ingezet om Bosman te ontzien van vervelende klussen zoals administratie. “Ik heb Alexa de begroting van 2019 laten maken, kan weinig fout aan gaan. Ze heeft bijvoorbeeld de 40 miljoen tegemoetkoming van de regering meteen uitgegeven aan nieuwe auto’s voor de directieleden. Daar was ik zelf natuurlijk nooit op gekomen,” aldus een lachende Jurre.

Maar er zitten ook nadelen aan werk overdragen aan digitale assistenten. “Natuurlijk worden er ook wel eens foutjes gemaakt. Zo heeft BNNVARA de onderhandelingen met Gerard Ekdom laten doen door Siri, dat ging mis. Konden wij niks aan doen, echt een foutje van Siri. En we hadden bij nader inzien de overstap van de Nieuwsshow-presentatoren op Radio 1 vorig jaar niet moeten laten coördineren door Cortana, want dat liep even verkeerd. Maar bij innovatie horen dit soort risico’s nu eenmaal.” 

Jurre werkt hard aan het “creëren van draagvlak voor smartspeakers binnen de publieke omroep”. Strijdlustig legt hij uit: “Ik zie de digitale assistenten niet als digitale assistenten, maar als collega’s. En eventueel als toekomstige zendermanagers voor de publieke stations. Zelfs Shula Rijxman werkt met Google Assistant sinds ik de stem op ‘vrouw’ heb ingesteld. En nu moet ik gaan, Alexa gaat het nieuwe NPO-fietsenplan aan me presenteren.”