Tweede Kamervragen over gedwongen radiohuwelijken

Geplaatst door

Inez Bolster van Groen Links heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin ze pleit voor uitvoerig onderzoek naar gedwongen huwelijken in de bedrijfstak radio. Na de scheiding van Mattie en Wietze vorig jaar stelde ze hierover al kamervragen. Nu maakt ze zich ‘ernstig zorgen’ over onder andere het gedwongen huwelijk tussen Mattie Valk en Marieke Elzinga. Ook de gedwongen combinatie van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk In De Vegte in de ochtend bij Radio 2 geeft haar een ‘unheimisch gevoel’ aldus de zegsvrouw, die in haar portefeuille naast media ook nog buurtpreventie en ouderenzorg heeft.

“We weten allemaal dat een radioprogramma pas slaagt als het team elkaar goed ligt en de mensen elkaar vertrouwen en mogen. Zie het recente fiasco bij QMusic waarbij drie mensen ’s ochtends in een radiostudio gezet werden die elkaar niet konden luchten of zien en elkaar de tent uit probeerden te treiteren. Ik hou mijn hart vast hoe het gaat klikken tussen Domien en Fien.” aldus Bolster in een schriftelijke reactie aan Het Knopje.

Toch gaat het soms ook goed. Zo geeft Mark van der Molen van 3FM’s Mark + Rámon aan dat hij “zijn Raatje” nooit meer kwijt wil en Fred Siebelink vertelt desgevraagd dat zijn huwelijk met Rob Stenders destijds op de radio werd uitgezonden omdat het om “echte liefde” ging.

Joost Swinkels van QMusic beleeft zijn gedwongen relatie met Hila Noorzai significant anders dan Fred en Mark. Zo ziet hij er tegenop om binnenkort verplicht met een burka aan te presenteren. “Maar dat is nu eenmaal de eis van Iwan Reuvekamp. Hij wil op die manier benadrukken dat het een gearrangeerd huwelijk is tussen Hila en mij,” zegt hij daarover terwijl hij verplicht 3 meter achter Hila aanloopt.