Radioopreesentator Goovaert van den Braackel stopt na 256 jaar met preesenteeren

Geplaatst door

Radiomaker Goovaert van den Braackel maakte gisteren na 256 jaar zijn laatste uitzending op NPO Radio 1. De “preesentator” gaat met pensioen, zo laat hij weten via de stadsomroepers op een door hem ondertekend perkament. Het Knopje heeft het document in handen gekregen en erkent dat het zegel waarmee het bericht is dichtgemaakt inderdaad het authentieke familiewapen van Goovaert bevat.

Goovaert viel in de zomer van 1815 op als nieuw talent toen hij debuteerde als verslaggever van de Slag bij Waterloo voor de NLRV, de Nederlandsche Luthersche Radio Vereeniging. “Hoe hij als eerschte visualiseerde bij eenen verschlag, dat hadden wij eenieder nog nooit eerder vernoomen” zeiden toenmalige getuigen van het radiooproogram. Goovaert was het eerste talent dat afkomstig was van het eerste opleidingstraject, onder leiding van Iwan van den Reuveckamp.

Later versloeg hij de Olympische Zomerspelen van 1922 met zijn kenmerkende mikrofoon van papyrus, was hij commentator van ‘Langsch Den Lein’ van 1918 tot en met 1978 en deed hij verslag van de Elfstedentocht 1932 met twee blikjes en een touw ertussen.
De radiomaker was ook buiten de sportjournalistiek actief; zo was hij politiek verslaggever bij de val van kabinet Dreesman en presenteerde hij van jarenlang ‘Met Den Oogen Op Den Morgen’ en later het ‘Hilversum I-Journaal’.  Goovaert is de eerste verslaggever die het motto “Den Mikrofoon moet zijn gelijk enen Oog” introduceerde.

Maar Govert deed meer. Zo componeerde hij het jinglepakket voor Radio Oranje, dat als eerste radiostation het gebruik van shotguns introduceerde, ontdekte hij jonge muzikanten als Fats Domino en Cliff Richard en leerde hij het radiovak aan de jonge generatie waaronder Frits van den Spitsch en Lodewijk den Hengschdt.

Sinds 1952 is Goovaert iedere zondagmiddag voor Omroep MAKS op Radio I te horen met het programma ‘Den Perschtribuune’, waarin hij met een megafoon door het land rijdt om de boeren, burgers en buitenlui van Den Neederlanden te informeren.  De presentator zegt het nu tijd te vinden voor nieuwe dingen. “Ik wil graeg wat meer genieten van vrije teidt, zoals mijn vakbond heeft afgedwongen.”
Govaert laat weten voorlopig eens lekker op vakantie te gaan en te vertoeven in diverse patronaten en badhuizen.