Gastcolumn: Fredler & Snijdorf

Geplaatst door

‘That was terrible’ ‘That was bad’!

Radio heeft sinds enige tijd zijn eigen Statler en Waldorf. Arjan Snijders en Fred Siebeling, radio’s eigen grijze mopperende mannen, fikken vanuit de coulissen van de mediawereld alles af wat op nationale radio speelt. Daarbij moeten vooral jonge makers, 3FM, Giel en zenderbazen het ontgelden.

Die coulissen hè, dat was altijd al hun plek. Zonder zelf ooit succesvol te zijn geweest als solo-dj, zonder te kunnen bogen op een al te glanzende carrière. Het was meer een beetje rommelen in de marge en wat glans afsnoepen van de grote talenten in dit prachtige vak.

Dat is hoe ze de afgelopen decennia in omroepland hun ego oppoetsten. Net genoeg om de guts te ontwikkelen om vanuit die coulissen nu elke kans te grijpen om zich als expert negatief uit te laten over eenieder, alles of een vriendje naar voor te schuiven voor een interessante positie en het eigen ego wat gestreeld te krijgen. ‘That is terrible’. That is bad’.

Het radiovak is altijd in ontwikkeling, vraagt nieuwe vormen, vraagt om nieuwe kunstenaars om zich te ontwikkelen, moet steeds kunnen verrassen en vraagt flexibele oren. Tja, met een wat afgeragd trommelvlies is dat moeilijk. Onze knorrige muppets begrijpen het niet meer en moeten wellicht de rollator nemen naar een volgende coulisse. Statler en Waldorf, check het moois op NPO Radio 5.