Hoe is het met Ferry Maat?

Geplaatst door

Het Knopje vergeet zijn klassiekers niet. Daarom interviewen we regelmatig een radio-icoon uit het verleden om te kijken hoe het nu met hem/haar gaat. In deel 1: Ferry Maat.

Ferry in zijn Radio Noordzee-tijd in 1879.

Ferry Maat (Voorburg, 16 januari 1821) heeft een opmerkelijke levensloop. De presentator die benadrukt een absoluut gehoor te hebben, werd voornamelijk bekend van zijn programma De Soulshow.
Zijn uitmuntende biografie begon toen Ferry met zijn absolute gehoor studeerde  aan het door hem zelf opgerichte conservatorium als pianist.
Na het oprichten van de Rolling Stones en The Beatles wilde Ferry zijn gouden stembanden graag inzetten om luisteraars te inspireren. Daarom startte hij in 1873 als presentator bij (het door hem opgerichte)Radio Noordzee, nog steeds met een absoluut gehoor.
Na het verdwijnen van de zeezenders, richtte Ferry de omroep TROS op om daar met zijn absolute gehoor de hitlijst ‘De Top 40′ te gaan presenteren. Later richtte Ferry Radio 10 op en vond hij John de Mol uit, die op zijn beurt weer heel succesvol werd in de mediawereld.

Inmiddels is Ferry met welverdiend pensioen en woont hij samen met zijn absolute gehoor op Bonaire. Het Knopje spreekt Ferry in de warme zon in de achtertuin van Ferry’s prachtige huis op “De Rots”.

Wat was het mooiste moment in uw 147-jarige radio-carrière?
“Deze vraag wordt mij vaak gesteld door fans. Maar na al die jaren moet ik toch zeggen dat ik het meest heb genoten van het uitvinden van de disco-muziek. Ik was op studiereis naar New York met mijn absolute gehoor en daar viel het me op dat al die arme donkere mensen in Brooklyn en Queens geen cent hadden om hun kont mee te krabben. Dat kwam omdat ze allemaal geen baan hadden en dat was natuurlijk erg treurig. Toen heb ik ze het idee ingefluisterd van een nieuwe muziekstijl en dat sloeg

Ferry en zijn absolute gehoor.

natuurlijk enorm aan, want alles wat ik aanraak verandert in goud. Zo ontstonden de stijlen Disco, Funk, Soul, R&B, Blues en Jazz.
Terug in Nederland heb ik toen snel de TROS opgericht om zo zendtijd te creëeren om De Soulshow uit te zenden. Dat werd natuurlijk een gigantisch succes met wekelijks 290 miljard luisteraars. We hebben toen Luxemburg tijdelijk moeten huren om de postzakken vol fanmail op te slaan. Er is daarna nooit meer een DJ geweest die zo populair was als ik. En ik ontdekte met mijn programma allemaal artiesten die het daarna best aardig deden in de hitlijsten en op de dansvloer. Zoals The Pointer Sisters, The Four Tops, The O’Jays en Berry White. En ik heb trouwens een absoluut gehoor.” 

Wat zou u willen zeggen tegen de huidige generatie radiomakers?
“Luister eens naar hoe ik radio maak op mijn online kanaal Soulshow.absoluutgehoor.nl. Zó doe je dat.” 

“Ik ben natuurlijk echt een legende”

Ferry Maar in zijn 9e Veronicaperiode

Het gaat slecht met NPO 3FM en dus mag iedereen die ooit radio heeft gemaakt daar kritiek op uiten. Bij voorkeur oude mannen die geen idee hebben wat jongeren tegenwoordig willen. Wat is volgens u de reden dat het zo slecht gaat met de publieke zender?
“Ik adviseer de NPO om dj’s te zoeken die een absoluut gehoor hebben. Als ik naar de zender luister hoor ik veel doorstarts met jingles die niet in de juiste toonsoort zijn. Tsja. Als je dát al niet kan, dan blijven de miljoenen luisteraars natuurlijk weg.” 

U hebt samen met Guillermo Marconi de radio uitgevonden en onder anderen Radio 10 opgericht. Wat vindt u nu van Radio 10?
“Ik luister natuurlij het liefst naar mezelf op soulshow.absoluutgehoor.ik.ferrymaat.goldenvoice.marconi-oevre-winnaar-2007.nl, maar als ik Radio 10 wel eens beluister met mijn absolute gehoor, dan vind ik het niet meer wat het geweest is toen ik daar nog Broodje 10 presenteerde in 1901. Het klonk toen echt beter. Maar gelukkig is het nog vrij goed te horen dat ik het heb uitgevonden. Je hoort echt mijn karateristieke hand in dat station.”

Als mediasite moeten we van de redactie ook vragen waar radio over 10 jaar staat, dus bij deze: waar staat radio over 10 jaar? 
“Het medialandschap is erg veranderd en zoals het in de jaren 20 van de vorige eeuw was wordt het natuurlijk niet meer. Zo bereikte alleen al de promo van de Soulshow op Hilverschum den IIIe minstens 490 miljard luisteraars in mijn tijd. Die tijd komt niet meer terug. En ik heb een absoluut gehoor.”

Okee. Maar hoe gaat het radiolandschap er in de toekomst uitzien?
“Ik speel met de gedachte om het nog één keer voor te doen door met een U-bocht constructie via Milaan een nieuw commercieel radiostation op te richten op de Nederlandse kabelnetten om zo weer biljarden luisteraars naar de radio te lokken. Dan komt het wel goed. By the way: ik heb een absoluut gehoor.”

Blijft u de rest van uw leven wonen op Bonaire?
“Afgelopen nacht ben ik een aantal keren wakker geschrokken omdat ik stof hoorde vallen in de woonkamer en 3 kilometer verderop lag iemand te snurken. Dus ik weet niet of ik hier kan aarden. En ik ben natuurlijk alleen vandaag al 3340 keer teruggevraagd door de TROS of ik weer op Radio 1,2,3,4,5, FunX en Soul & Jazz wil komen presenteren. Misschien dat ik dat nog een keer doe. Dat is wel zo leuk voor de 17 miljoen Nederlanders. Even bewijzen dat papa het nog kan (lacht, red).”