In quarantaine met: nieuwslezer Ronald Remmelzwaan

Geplaatst door

“Horeca vreest chaos voor terrassen!” roept nieuwslezer Ronald Remmelzwaan hard door zijn brievenbus, voordat hij zijn voordeur opent en zich aan ons voorstelt.

“Het is drie uur, ik ben Ronald Remmelzwaan”, zegt hij vervolgens in de deuropening. We bezoeken de nieuwslezer om te kijken hoe het hem thuis vergaat in deze coronatijd. Dat alles in het kader van de serie “In Quarantaine Met”.

Terwijl we na binnenkomst wachten op de koffie, vertelt Ronald uit het niets wat er aan de hand is op het gebied van nieuws.
“Onder horecaondernemers heerst grote verwarring over hoe zij hun terras moeten inrichten. De branche heeft samen met het ministerie een protocol opgesteld voor heropening, maar veiligheidsregio’s kunnen dat overrulen. Zo ontstaat de situatie dat een terras in de ene provincie strenger beoordeeld wordt dan in de andere”, zo zegt hij ons.

We schrikken als we uit het niets ineens een hard geluid horen. Het is een quote van directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die ons vertelt dat ze dagelijks door honderden ondernemers gebeld worden. Ronald kijkt ons trots aan, hij is zichtbaar gewend aan een nieuwsquote die zijn verhaal onderbreekt.

We willen graag weten hoe Ronald zich staande houdt nu we allemaal thuis aan het werk zijn. Maar nog voor we de vraag kunnen stellen, begint Ronald ongevraagd een nieuw verhaal. “De snelwegen worden weer drukker,” zo vertelt hij. Als we hem vragen wat hij bedoelt, vervolgt hij zijn verhaal dwars door onze vraag heen met de tekst “Vooral tijdens de ochtendspits is er meer verkeer. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).”

Op de vraag of we suiker mogen in onze koffie, antwoord Ronald met de melding dat er buitenlands nieuws is: er zijn honderden nieuwe coronagevallen in het Verenigd Koninkrijk. Treurig natuurlijk, maar geen antwoord op onze vraag. Toch worden we uitvoerig bijgepraat over de situatie bij onze buren aan de andere kant van het water. “De afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk bijna vijfhonderd mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. In totaal bezweken 33.186 mensen aan het virus in het land. Volgens premier Boris Johnson zijn 175 zorgmedewerkers aan het virus overleden”, zo zegt Remmelzwaan.

Wanneer we onze koffie opdrinken, hebben we eigenlijk al een beeld van hoe het Ronald vergaat en geven we aan weer naar huis te willen. Ronald wil daar niets van weten, hij “wil ons niet in mineur achterlaten en heeft nog een luchtig nieuwtje voor ons.
Zonder dat we instemmen met een dergelijk verhaal, vertelt Ronald vrolijk dat Ouwehands Dierenpark de eerste foto’s van de pasgeboren babypanda heeft gedeeld. “De kiekjes zijn ook te vinden op de Facebookpagina van de dierentuin”.

Inmiddels staan we met onze jas in de deuropening. Als we zeggen dat we vertrekken, houdt Ronald ons tegen. “Het weer nog!” zo roept hij naar ons.
We besluiten zonder omkijken in een stevig tempo weg te lopen van Ronald als we hem op de achtergrond hardop horen vertellen dat het de komende dagen koud is voor de tijd van het jaar en wat de middagtemperatuur voor morgen is. Of er nog verkeer is kunnen we niet verstaan, we zitten dan in de auto en zien dan alleen zijn mond nog bewegen in de achteruitkijkspiegel.

Het was trouwens inderdaad wel iets drukker op de weg, merkten we toen we wegreden.