Wouter van der Goes gaat processing doen van Zweedse oorlogsradio

Geplaatst door

“Een prachtkans om het deze keer goed te doen”, noemt Wouter van der Goes van NPO Radio 2 het. Hij is aangesteld om de processing en het sounddesign van de Zweedse kortegolfzenders  te gaan inregelen. Gisteren bracht de NOS het nieuws dat Zweden zich voorbereid op een oorlog en “dat moet natuurlijk gewoon goed klinken op de radio” zegt Wouter desgevraagd.

“Ik heb wel eens wat teruggeluisterd van Radio Oranje en daar schrok ik van, daar zat echt teveel dynamiek in en te weinig klankkarakter. Als je in oorlogstijd elke vrijdag van vinyl wil draaien, dan moet de ratio minimaal 8:1 zijn”, vindt de audiodeskundige. Wouter is al begonnen aan het geluidsontwerp, binnenkort vertrekt hij met een Optimod AM 9400 in zijn koffer  naar Zweden.

“Je denkt er misschien niet over na als je in oorlogstijd naar radioberichten luistert, maar processing, compressie en sublaag zijn belangrijk. Als de Zweedse premier straks een officieel staatsbericht voorleest en zijn stem ligt lekker diep in het intro van een dikke hit zullen de Zweden me dankbaar zijn. Ik beloof de Zweden dat ik het geluid lekker hard ga laten knallen!”.