Wetenschap kraakt eindelijk programmanamen-formule

Geplaatst door

Een aantal Wiskunde-studenten van de Universiteit Leiden heeft het na jaren onderzoek eindelijk voor elkaar om de “onkraakbare” formule van programmanamen te kraken.
De formule, waarmee radiopresentatoren hun nieuwe programmanamen samenstellen, werd in het verleden meerdere malen vergeleken met de Duitse Enigma-code uit WWII.

“Het is natuurlijk niet te doen. Neem nou de naam “De Wild In De Middag. Hoe is zo’n naam verzonnen? We hebben daar verschillende algoritmes op moeten toepassen. Het heeft er jarenlang op geleken dat we er niet achter zouden komen, de formule is simpelweg te ingewikkeld. Maar vorige week is het dan toch gelukt. Het bleek om de formule a^n + b^n = c^n heeft voor niet triviale waarden van a, b en c geen oplossing voor n>2 (a, b,c en n gehele getallen) te gaan,” zegt student Laura van der Meijden daarover.

Wanneer de formule juist wordt toegepast, is de uitkomst telkens weer “De Wild In De Middag”, “Ekdom In de Morgen”of “De Middagshow met Koen Hanssen”.
“Geniaal,” geeft van der Meijden toe. “Het bewijst maar weer hoe briljant en creatief de gemiddelde radiopresentator is. Het is vanwege dit soort innovatieve ideeën dat wij op de universiteit zo opkijken tegen dit soort dj’s”.