NK Hilversums Zelfverheerlijken eindigt in gelijkspel

Geplaatst door

Het is een cliché, als jurylid is het moeilijk om een winnaar te bepalen. Niet zelden worden de woorden “het was niet makkelijk, de uitslagen liggen heel dicht bij elkaar” gebezigd vlak voor het bekendmaken van een winnaar. Maar bij het NK Hilversums zelfverheerlijken bleek het letterlijk  onmogelijk om te bepalen wie zichzelf veruit het meest interessant vindt.

De voorrondes waren al extra pittig. Zo had Erik van Roekel van QMusic zich gekwalificeerd door zoveel mogelijk selfies van hem in de studio op Instagram te uploaden. Toch wist Erik zichzelf niet te plaatsen voor de finale. “We merkten dat Erik zichzelf vooral op socials op de borst slaat. Maar eenmaal op het podium voor de jury bleek het gewoon een lief jong jochie met een passie voor radio. Dat is natuurlijk niet de bedoeling”, aldus juryvoorzitter Ivo Niehe.
Ook Patrick Kicken viel af in de voorrondes. “Patrick is geen sterke zelfverheerlijker. Zo praat hij graag over alles wat hij bereikt heeft in de radiowereld, maar hij heeft uiteindelijk toch teveel zelfspot om door te dringen tot de finale. Dus ik heb toen unaniem belachelijk besloten om hem niet door te laten gaan.”

Andere afvallers in de strijd om de Gouden Spiegel waren niet de minste. Gerard Ekdom, Silvan Stoet en Rob Stenders. “Dat lijkt vrij opmerkelijk omdat deze heren erg veel en graag over zichzelf praten”, zegt Niehe daarover, “maar Rob laat zich bijvoorbeeld altijd verheerlijken door anderen om hem heen, zoals Carolien en Fred. En dat valt technisch niet onder zelfverheerlijking. En Gerard en Silvan konden ondanks hun zelf-fascinatie gewoon niet op tegen de finalisten.”

Uiteindelijk werd de finale een nek-aan-nek race tussen Tineke de Nooij en Ferry Maat. Niehe over de onmogelijke opdracht een winnaar te kiezen: “Dat lukte gewoon niet. Telkens als Ferry weer vertelde over hoeveel miljarden luisteraars hij had gehad, counterde Tineke de Nooij weer door te vertellen dat Veronica dankzij haar succesvol is geworden. Ferry sloeg dan weer terug door te vertellen dat hij een absoluut gehoor heeft en Tineke benadrukte dan weer hoeveel prijzen ze in de kast heeft staan.
Uiteindelijk moest de winnaar bepaald worden met een shoot-out ronde. Die bestond uit het zoveel mogelijk “ik” zeggen. Helaas leverde dat ook geen winnaar op, de jury besloot na een aantal uren om naar huis te gaan. Het NK duurde tenslotte officieel tot 18.00, de tijd was simpelweg op.

Over de uitslag van het NK Hilversums Zelfverheerlijking kan niet worden gecorrespondeerd. Naar verluidt staan de twee finalisten nog steeds hard “ik” te roepen in de hoop de strijd te beslechten.