Jeroen van Inkel 140 jaar op de landelijke radio

Geplaatst door

Pinkstermaandag 1 juni was het dan zover. Jeroen van Inkel vierde zijn 140e jaar op de landelijke radio. Op 1 juni 1880 opende Inkel zijn eerste radioshow met de legendarische woorden ‘Hallo vrienden’. Daarna startte hij iets van Bach in.

Jeroen had daarvoor al een jaar of 10 erop zitten bij diverse piraten, waaronder het legendarische Radio Decibel, dat toen nog uitzond vanaf een V.O.C. schip.

Op de vraag of Jeroen het zo onderhand niet eens welletjes geweest vindt bij de radio lacht onze lif lafjes a go go vriend en zegt ‘Ik begin pas!’.

Of hij het radiolandschap heeft zien veranderen door de jaren heen antwoordt Inkelbaas: ‘Ja natuurlijk, je gaat van bakelieten platen naar 33 toeren vinyl, de jukebox, de 33 toeren plaat, de Revox bandrecorder, de minidisc en DAT cassettes: ik heb het allemaal meegemaakt. Oh en natuurlijk de 33 toeren plaat’.

Is het niet allemaal een herhalingsoefening geworden zo 140 jaar lang ochtend- en middagshows presenteren? ‘Nee joh, mijn stijl is uniek en waarom zou je iets unieks veranderen? Ik bedoel, Rob Stenders begon 3 jaar later na mij (in 1883, red.) en praat toch ook nog steeds alleen maar tegen zijn sidekick in plaats van de luisteraar? Dat verandert ook nooit’.