Handleiding laatste radioprogramma bij de publieke omroep

Geplaatst door

Stop jij binnenkort met je radioprogramma bij de publieke omroep? Dan wensen we je allereerst sterkte, het is een ritueel dat heel veel tijd, aandacht en energie kost. Gelukkig helpt Het Knopje jou een handje verder, zodat je het wel doet zoals het hoort. Gebruik dus vooral deze handleiding, zoals opgesteld door de NPO.

Het laatste programma zelf

  1. Grijp elke kans die je hebt om te benoemen dat dit je laatste programma is. Stel nou dat er een luisteraar is die dit feit mist! Je moet er niet aan denken.
  2. Wees volledig. Het is algemeen bekend dat luisteraars meerdere keren willen horen hoe lang het programma exact bestaan heeft, hoe jij het beleefd hebt en wie er allemaal aan mee hebben gewerkt.
  3. Draai alleen maar platen met een boodschap. Het leven van je luisteraars staat op dat moment nou eenmaal ook in het teken van jouw laatste programma. Er is simpelweg behoefte aan.
  4. Bescheidenheid is de anti-christ van je laatste programma. Vraag dus elke beller waarom ze jou zo gaan missen en kondig elke plaat af met “Dit was de laatste keer dat ik dit kon draaien.”

Je laatste presentatie

Dit deel is zwaar vanwege de verscheidenheid aan vaardigheden die je in zult moeten zetten. Je zult de speech moeten voorlezen die al maanden klaar ligt, je zult gevoelig over moeten komen en zo vaak het woord “ik” moeten zeggen dat Ivo Niehe erbij verbleekt. Tegelijkertijd moet je ook opletten of je vriendin het niet vergeten is en je zult verrast moeten reageren op haar aanwezigheid. Vergeet dat je haar al maanden passief-agressief hebt gesommeerd erbij te zijn. Je volgt in deze fase de volgende stappen:

1. Aan het begin van je eindspeech vertel je “hoe het allemaal begon”. Ook al is het een nachtprogramma, je blijft gewichtig doen. Herhaal de datum van je eerste programma meerdere keren, luisteraars houden van dit soort informatie.
2. Vertel je levensverhaal. Je luisteraars zijn vinden jou fascinerend genoeg om dit helemaal aan te horen.
3. Laat details niet achterwege. Zie het punt hierboven.
4. Richt je aandacht op de mensen in de studio. Zij zijn niet voor niets naar de studio gekomen.
5. Zet alle microfoons open, gasten zijn ook verdomd goeie DJ’s.
6. Zet zoveel mogelijk mensen bij elkaar op de foto en deel je een hernia op social media. Laat iedere persoon al die foto’s ook nog eens delen en retweet elkaar. Inception was niet voor niets een grote bioscoophit.
7. Vlak voor het einde pak je je uitgeschreven eindspeech die je voor 98% baseert op de eindspeeches van Gerard Ekdom. Google is je vriend.
8. Noem je collega’s allemaal bij naam, bij voorkeur de collega’s die achter de schermen werken. Hee! Eelco Bleekvis van online is er ook bij!
9. Denk aan doodgeknuppelde zeehondjes, verlaten kinderen, humanitaire rampen of het feit dat Unilever niet naar Rotterdam komt. Of smeer je in met geprakte, rauwe uien. Hoe dan ook; pers er een traan uit. Het moet.
10. Draai als laatste plaat een klassieker die Gerard Ekdom goed vindt. Let op: Kies hier onder geen enkele voorwaarde een bekende plaat! Jij houdt immers van “echte” muziek.
11. Lees alles terug en besef dan dat je niks over luisteraars hebt gezegd. Hahahaha! Oeps. Schrijf ergens in je eindspeech iets over “luisteraars” en noem ze ook zo. Spreek ze toe vanuit je ivoren toren.
12. Maak aan het einde van je programma bekend dat je helemaal niet weggaat, maar een “nieuw avontuur aangaat op een andere plek in de programmering”. Het is belangrijk dat je hierbij je wel nog steeds blijft gedragen alsof je op het punt staat te sterven.
13. Stap in de auto en luister naar je collega die nog eens benoemt dat jij je laatste programma zojuist hebt gemaakt. Wees tevreden. Jij hoort erbij.