Podcastvirus treft tientallen deejays; AMC richt aparte afdeling in.

Geplaatst door

Als je als deejay tegenwoordig geen eigen podcast hebt, hoor je er niet bij. Wat is dat toch dat jocks zo graag hun eigen radioprogramma maken buiten het station om waar ze voor werken? Het Knopje ging op onderzoek uit.

Ruud de Wild. Coen Swijnenberg. Domien. Michiel Veenstra. Patrick Kicken. Barend en Wijnand. Jordi Warners. Adam Curry. Angelique Houtveen. Allemaal zijn ze aan de podcast. Waar heeft dit podcastvirus eigenlijk zijn oorsprong? Podcastjournalist Sytze Vliegen ging op onderzoek.

Sytze: “Ik heb zo’n beetje iedere deejay met het podcastvirus gesproken. Ze lagen in quarantaine op dezelfde afdeling van het AMC. Met mondkapje voor wist ik, onder begeleiding van podfather Adam Curry via Skype, die zelfs naar Amerika verhuisd is vanwege dit hardnekkige virus, wat interessante feiten naar boven te krijgen.”

“Allereerst waren alle podcastende deejays het er over eens dat ze vooral bang waren de boot te missen. Als er eentje besmet is met het virus, slaat het al gauw over naar anderen. Mede doordat we allemaal dezelfde plopkap gebruiken. Ook kwam al gauw ter sprake dat de beperkte spreektijd bij hun werkgever een issue is. Een bekende deejay van Nederland’s grootste radiozender zei ‘ik mag op de radio alleen nog maar zeggen hoe laat het is, welke hits eraan komen en wat je morgen kunt winnen in de ochtendshow. Ik wil ook graag eens praten over wat mij interesseert. Daarom heb ik, moedwillig, het virus opgelopen. Ik kwam Veenstra tegen in een kroeg in Hilversum en heb stiekem uit zijn glas gedronken. Dag later zag ik mezelf op Marktplaats een tweedehands Shure microfoon kopen”.

‘Een uitzondering op de regel is Patrick Kicken. Die zegt dat hij inmiddels resistent is tegen de podcastbacterie maar vooral podcasts maakt omdat hij een berg aan vrije tijd heeft en toch niemand hem meer landelijk op de radio wil hebben omdat hij zoveel van radio weet,” aldus de bescheiden Wild FM vrijdagavonddeejay. Michiel Veenstra weet nog te vertellen dat hij mede bij NPO 3FM vertrokken is omdat hij de podcast daar maar niet op de agenda kreeg. Naar eigen zeggen heeft hij zelfs een keer “huilend bij Jurre Bosman thuis aan de deur gestaan verkleed als iPod, maar niks mocht helpen”.

“Concluderend kunnen we stellen dat het podcasvirus onder controle is, maar bij een volgende uitbraak zou het zomaar kunnen zijn dat ook Gerard Ekdom, Edwin Diergaarde en Ivo van Breukelen getroffen worden. Om dat te voorkomen zijn we naarstig op zoek naar een medicijn, ook omdat diverse programmaleiders en marketingmanagers nerveus worden bij het idee dat we moeten gaan nadenken over hoe radio ook anders zou kunnen”, aldus Dokter Schimmelpenninck van het Amsterdam Medisch Centrum, die overigens zelf toegeeft nooit naar een podcast te luisteren en het allemaal maar overdreven, hip gedoe vindt, audio via internet. “Ikzelf gebruik gewoon nog een transistorradio die ik in de jaren ‘70 gewonnen heb bij de Tros. Het ding bestaat ook uit de letters TROS. Heeft een prachtig geluid, kan ik overal mee naar toe nemen. Wat zal ik een beetje naar dat egogebrabbel van die omhooggevallen discjockeys gaan zitten luisteren. Ze mogen bij mij de wc komen poetsen, weten ze ook eens wat werken is!”