2018 door de oren van: De Snijderman

Geplaatst door

Het jaar zit er bijna op en dus spreekt Het Knopje mensen uit het kloppende hart van de Nederlandse radiowereld om ze te vragen naar hun ervaringen in 2018.
Vandaag spreken we voormalig AVRO-coryfee, journalist, hoofd radio van de regionale omroep van Noord Holland en voorzitter van De Snijderman-fanclub: Arjan Snijders.

Dag Arjan, wat zie je er bijzonder uit. 
“Ja, ik heb speciaal voor dit interview mijn gouden glitterjasje aangetrokken. Als ik dit jasje aan heb, word ik trouwens liever aangesproken als De Snijderman, dat is de bijnaam die De Snijderman zichzelf gegeven heeft nadat hij zichzelf voor de 100e keer als invaller voor Hans Schiffers had geprogrammeerd op Radio 2. Hoe hij dat deed, vonden zoveel luisteraars zó goed, dat De Snijderman zichzelf de Gouden Status gegeven heeft. Kijk maar op Wikipedia, daar heeft De Snijderman het zelf geschreven, dus dan is het waar.”

Je bent Hij is ook jarenlang Mister Gouden Radioring geweest, afgelopen jaar ben is De Snijderman daar mee gestopt. Hoe ervaarde je.. hij dat?
“Ja, er kwamen steeds vaker klachten binnen van presentatoren die boos waren dat ze niet genomineerd waren. Maar er is maar beperkt ruimte en ik kon De Snijderman echt niet weghalen uit de nominaties. Dat wil het publiek natuurlijk niet. Dus dan nomineerde hij zichzelf en dan viel iemand als Wouter van der Goes buiten de boot. De Snijderman had verwacht dat Wouter wat sportiever zou zijn, maar helaas. 
Ook merkte De Snijderman dat hij teveel mensen hun spotlights afnam als hij in zijn gouden jasje verscheen op het gala. Dus toen is De Snijderman er maar mee gestopt. Het valt De Snijderman op dat daarmee eigenlijk de hele prijs gedevalueerd is.”

Dan het jaar 2018. De Snijderman was baas bij Radio Noord Holland. Wat heeft hij zoal gedaan in die functie? 
“De Snijderman heeft even laten zien hoe je een radiostation programmeert. Hij heeft direct allemaal mensen gebeld die hij nog kende van KX Radio en uit zijn AVRO-tijd. Binnen twee weken hadden ze allemaal een mooie plek in de programmering, want als De Snijderman losgaat, gaat ie los. Dan is ie niet meer te stoppen. Tegen de Snijderman zegt Eddy Keur natuurlijk geen nee, dat doet niemand als De Snijderman belt.”

Er zijn mensen die beweren dat de huidige programmering van Radio Noord Holland eigenlijk niets meer te maken heeft met regionale radio, maar dat het meer “Hilversum spelen” is op een regionale zender. Wat wil De Snijderman daarover kwijt?
“De Snijderman is het daar absoluut niet mee eens. Dat Radio Noord Holland toevallig de meest obscure muziek draait sinds De Snijderman de scepter zwaait en dat er een hoop vrienden van De Snijderman presenteren op die zender, is toeval. Dat is hartstikke regionaal, dat verzekert de Snijderman. Zo had Jeanne Kooijmans afgelopen maart nog een beller uit Noord Holland in de uitzending. En Koop Geersing draaide laatst nog Captain Beefheart die in 1967 nog in de buurt van Alkmaar is geweest. Zoals we allemaal weten is Alkmaar Noord Holland. Dus De Snijderman snapt het punt niet?”

De Snijderman volgt ook het landelijke radionieuws op de voet. Kun je aan hem vragen wat hij van het afgelopen jaar vond buiten Radio Noord Holland?
“Hij heeft het afgelopen jaar natuurlijk te pas en te onpas zijn mening gegeven over het noodlijdende 3FM. Als De Snijderman daar een programma had gehad, was het marktaandeel nog makkelijk 10% geweest. Zeker vanwege de moeilijke muziek die De Snijderman dan had geprogrammeerd, precies zoals Rob De Stenderman geleerd heeft aan De Snijderman. Maar helaas. De Snijderman moest ten onrechte uit Hilversum vertrekken en daar ging 3FM. ‘Down The Drain’, zoals De Snijderman dat altijd zegt. Wat zal Daniel Dekker spijt hebben van het ontslaan van De Snijderman. Hahaha!” 

Wat viel De Snijderman nog meer op in 2018?
“Het vertrek van Edwin Evers. Hoe hij afscheid nam, leek verdacht veel op de laatste invalbeurt van De Snijderman op Radio 2. Dat was ook een unieke gebeurtenis. Nog nooit nodigde een invaller van een radioprogramma zoveel gasten uit die afscheid moesten komen nemen. De Snijderman heeft het idee dat Edwin Evers daar de kunst heeft afgekeken. Maar dat is okay. De Snijderman is graag een voorbeeld. 
Daarom heeft De Snijderman zichzelf ook uitgebreid bedankt tijdens het Bedankdiner op NH. Dat was overigens ook SUPER regionaal, mochten daar in 2019 weer klachten over komen.”